10 مانع اصلی حفظ تمرکز

10 مانع اصلی حفظ تمرکز


10 مانع اصلی حفظ تمرکز

مدیریت توجه شما شامل دو قسمت است: تکمیل هر پروژه‌ای که روی آن کار می‌کنید و تمرکز در مدت زمانی که به آن اختصاص داده‌اید.

برای اینکه تمرکز خود را حفظ کنید، باید از شرایطی که در ذهن شما است آگاه باشید. به عنوان مثال، اگر خسته، استرس یا عصبانی هستید تمرکز حواس دشوار است.

حقیقت این است که، عوامل بی‌شماری وجود دارند که می‌توانند به توانایی شما را در تمرکز کمک کنند. این بخش 10 موردی را که بزرگترین چالش‌ها هستند را پوشش می‌دهد.

مانع شماره 1 – خستگی ذهنی

اگر مغز شما خسته باشد، متوجه خواهید شد که تمرکز تقریباً غیرممکن است. شما به تدريج مستعد حواس پرتی خواهید بود که مانع انجام کامل وظیفه پیش روی شما می‌شود.

فرسودگی ذهنی می‌تواند از عوامل مختلفی ناشی شود، اما شایع‌ترین عامل عدم خواب کافی است. حتی اگر موفق شوید در زمان مناسب به رختخواب بروید، ممکن است تمام شب را غلت بزنيد و بچرخید. این خواب ناخوشایند، آمادگی را که برای روز بعد لازم است از مغز شما می‌رباید.

مانع شماره 2 – بی‌قراری

بی‌قراری به عنوان احساس عمومی اضطراب تعریف می‌شود. موضوعی باعث می‌شود شما به آسانی احساس بیماری کنيد. مغز شما سیگنال‌هایی دریافت می‌کند که همه چیز آنطور که باید نیست، و منابع شناختی را برای بررسی و حل مسئله اختصاص می‌دهد.

مشکل این است که، اغلب شناسایی دلایل احساس بی قراری دشوار است. در نتیجه، مغز به تکاپو مي‌افتد تا چیزی را حل کند که قادر به تشخیص آن نیست. همانطور که می‌توانید تصور کنید، این تأثیر منفی بر توانایی شما در مدیریت توجه شما دارد.

مانع شماره 3 – استرس

کمی استرس مفید است و ما را هوشیار نگه می‌دارد. حتی می‌تواند به ما کمک کند تا تمرکز خود را انجام دهیم. اما بسیاری از افراد (حتي شاید شما؟) از استرس مزمن رنج می‌برند. آنها دائماً در اضطراب به سر می‌برند.

این استرس مداوم می‌تواند از دلایل زیادی ناشی شود. برخی از افراد وقتی فاقد برنامه كنترل روز خود هستند، دچار استرس می‌شوند. برخی دیگر با نزدیک شدن به مهلت قانونی دچار استرس می‌شوند و احساس آمادگی نمی‌کنند که آنها را رعایت کنند. برخی دیگر نیز دچار حوادث مهم زندگی مانند طلاق یا فوت یکی از عزیزان می‌شوند که باعث استرس آنها می‌شود.

استرس توجه شما را از بین می‌برد. هرچه بیشتر احساس استرس کنید، توانایی تمرکز کمتری خواهید داشت.

مانع شماره 4 – وقفه‌ها

آیا تا به حال سعی کرده‌اید بر روی چیزی تمرکز کنید اما در اثر وقفه‌های پی درپی (مراجعه همکاران، تماس‌های تلفنی و …) با مشکل روبرو شوید؟ مایوس‌کننده است. نه تنها هر وقفه حرکت شما را از بین می‌برد، بلکه بازگشت به مسیر درست حداقل 20 دقیقه زمان می‌برد.

به همین دلیل است که تمرکز شما وقتی توسط ديگران دچار وقفه می‌شويد بسیار دشوار است.

مانع شماره 5 – عدم شفافیت ذهنی

مغز ما غالباً مملو از افکار و ایده‌های پیش پا افتاده‌ای است که هیچ ارتباطی با کار پیش روی ما ندارد. این افکار و عقاید به هم ریختگی ذهنی را تشکیل می‌دهند.

به هم ریختگی ذهنی، تمرکز را دشوار می‌کند. ذهن به هم ریخته، ذهن متمرکز نیست.

مانع شماره 6 – مشکلات حل نشده

یک مشکل حل نشده مانند شیر آب دارای نشتی است که مانع از خواب شبانه شما می‌شود. اين مشکل در پس زمینه ذهن‌تان، توجه شما را جلب می‌کند.  و باعث می‌شود مغز شما منابع توجه را به آن اختصاص دهد.

به عنوان مثال، فرض کنید شب گذشته شما و همسرتان با هم مشاجره‌ای انفجاری داشته‌اید و اوضاع همچنان نا آرام است. یا فرض کنید سرمایه گذاری در صندوق بازنشستگی شما باید با توجه به عملکرد نامناسب برخی از بخش‌ها تنظیم شود.

وقتی چنین مشکلات حل نشده‌ای در ذهن ما وجود دارد و ما را آزار می‌دهد تمرکز حواس دشوار است.

مانع شماره 7 – برنامه ریزی ضعیف

هنگامی که فاقد یک برنامه روشنی و واضحی برای دنبال کردن هستید، تمرکز روی یک کار یا پروژه دشوار است. مغز شما وارد عمل شده و سعی می‌کند تا خلاء‌ها را پر کند. مشکل این است که مغز در انجام این کار مهارت ندارد.

به عنوان مثال، آخرین باری که به یک فروشگاه مواد غذایی بدون لیست مواد غذایی مراجعه کرده اید را به یاد بیاورید. توجه شما هنگام عبور از هر راهرو، بدون شک به موارد متعددی جلب شد، بعضی از سر کنجکاوی و برخی دیگر از روی نیاز. این بازدید که اگر شما با یک لیست وارد می‌شدید 10 دقیقه طول می‌کشید، احتمالاً بدون لیست بیشتر طول کشیده است.

این مغز شماست که بدون برنامه کار می‌کند و در حالت تمرکز نیست.

مانع شماره 8 – بی‌نظمی محیط کار

نگاهی به فضای کاری خود بیندازید. مرتب است یا نامرتب؟ آیا محيط کاري نمونه‌ای از کنترل است یا هرج و مرج؟

درهم و برهمی محیط کارتان تمرکز شما را مختل می‌کند. در حالی که بسیاری از افراد ادعا می‌كنند كه می‌توانند هنگام كار در یك محیط آشفته تمركز كنند، اما نتیجه مطالعات متفاوت است. در سال 2011، ژورنال علوم اعصاب گزارشی را منتشر کرد که به بررسی تأثیر شلوغی در مدیریت توجه می‌پردازد. نویسندگان موارد زیر را ذکر کردند:

“وجود چندین محرک در زمینه بینایی به طور همزمان با سرکوب متقابل فعالیت برانگیخته شده در سراسر قشر بینایی، برای بازنمایی عصبی رقابت می‌کنند، و یک ارتباط عصبی برای ظرفیت پردازش محدود سیستم بینایی فراهم می‌کند.”

نتيجه تحقيق بالا این است که میز آشفته توانایی تمرکز شما را با مشکل روبرو می‌کند.

مانع شماره 9 – شبکه‌های اجتماعی

تحقیقات اخیر ادعا می‌کنند که شبکه‌های اجتماعی تاثیری طولانی مدت بر توانایی تمرکز ما ندارند. اما طبق مطالعات متعدد گذشته، قطعاً اثر منفی کوتاه مدت دارد. یک مطالعه، که در مجله Computers In Human Behavior منتشر شد، نشان داد که دانش آموزان نمی‌توانند بیش از چند دقیقه بدون بررسی فیس بوک، اینستاگرام، توییتر و سایر سایت‌های اجتماعی کار کنند.

شبکه‌های اجتماعی توجه زيادی را جلب می‌کنند. اگر نتوانید در برابر آنها مقاومت کنید، تمرکز روی کار بسیار دشوار است.

مانع شماره 10 – تلفن همراه

تعجب‌آور نیست که تلفنهای ما حتی در مواقعی که به آنها نگاه نمی‌کنیم، تمرکز ما را بهم می‌زنند. آنها دائماً زنگ می‌خورند، جیرجیر می‌کنند و مرتعش می‌شوند و ما را از اس‌ام‌اس‌های ورودی، پست صوتی و یا به‌روزرسانی‌های شبکه‌های اجتماعی مطلع می‌کنند.

در زمینه مدیریت توجه، تلاش برای تمرکز روی تلفن با گوش دستورالعملی برای شکست است. شما این را از تجربه می‌دانید. وقتی صدای جیر جیر تلفن خود را می‌شنوید یا احساس می‌کنید لرزش دارد، مقاومت در برابر دستیابی به آن برای شناسایی دلیل دشوار است. حتی اگر می‌توانید اعلان‌ها را نادیده بگیرید، آنها حرکت شما را مختل کرده و ذهن شما را سرگردان می‌کنند.

 

ادامه دارد …

 

10 مانع اصلی حفظ تمرکز
10 مانع اصلی حفظ تمرکز

ساسان جعفرنیامشاهده نوشته ها

Avatar for ساسان جعفرنیا

مشاور، مجری و مدرس کسب و کار اینترنتی دیجیتال مارکتینگ، فروشگاه اینترنتی، طراحی و بهینه سازی سایت سئو، توسعه دهنده سایت های شرکتی، فروشگاهی، اداری، خبری، آموزش آنلاین، رزرواسیون هتل و تور، اخذ نماد اعتماد الکترونیکی و درگاه بانکی، متخصص در صنعت چاپ و نشر کتاب، تهیه طرح های اقتصادی و توجیهی.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *