10 فایده سرسختی ذهنی

10 فایده سرسختی ذهنی


10 فایده سرسختی ذهنی

همانطور که در ابتدا اشاره کردیم، پرورش سرسختی ذهنی نیازمند تلاش و صبر است و می‌تواند با ناامیدی مواجه شوید. تنها دلیل برای اینکه خودتان را درگیر این تجربه بکنید همان توقعی است که انتظار دارید با انجام آن زندگی­تان به طرز چشمگیری بهبود یابد. به همین سبب، بیایید هر چه سریعتر 10 فایده که سرسختی ذهنی در مقابل ناملایمات به شما کمک می‌کند در سال­های پیش رو زندگی بهتری داشته باشید را بررسی کنیم.

فایده 1- ایستادگی بیشتر در مقابل احساسات منفی

احساسات مانند تیغه دو لبه هستند. از یک جهت، به ما این امکان را می‌دهند که شادی را تجربه کنیم، به ما انگیزه می­دهند که دست به اقدام بزنیم، و کمک­مان می‌کنند با دیگران همدلی کنیم. با این حال، می­توانند ما را به نابودی نیز بکشانند. احساسات منفی، مانند خشم، ننگ، ترس و اضطراب، ما را تحریک می­کنند که در اوضاع به هم ریخته تصمیمات وحشتناک بگیریم، اشتباهات­مان را پنهان کنیم و مایل باشیم که تسلیم بشویم.

زمانی که که از لحاظ ذهنی سرسخت بشوید، قطعاً بهتر می­توانید احساسات­تان را مهار کنید. هرچند که هنوز هم با آنها در تماس هستید، اما احساسات منفی دیگر تأثیر کمتری بر نوع رفتار و پاسخ­های شما به شرایط دشوار دارند.

فایده 2- عملکرد بهتر

داشتن عملکرد عالی از طرز فکر شما نشأت می­گیرد. یعنی اینکه چگونه به موانع پاسخ می‌دهید. فرقی نمی­کند که ورزشکار، جراح، سرآشپز یا موسیقی­دان باشید، توانایی شما برای عملکرد عالی بستگی به این دارد که در شرایط بغرنج چه احساسی دارید و چگونه واکنش نشان می­دهید. اگر هنگام مواجه با موانع سست بشوید، عملکردتان آسیب می­بیند. بدتر از آن، هیچوقت حداکثر پتانسیل­تان آزاد نمی­شود.

سرسختی ذهنی شما را آماده رویارویی با موانع می­کند. به جای آنکه در مواجهه با آنها سست بشوید، با متانت و اعتماد به نفس به سمت­شان می­روید. همچنین بهتر می­توانید شرایط سخت یا پیش‌بینی‌نشده را پست سر بگذارید و بر چالش­ها غلبه کنید.

فایده 3- اطمینان از اینکه شرایط بهتر می­شود

اگر در برابر ناملایمات انعطاف‌پذیر نباشید، هر زمان که شرایط خراب می‌شود، خیلی راحت همه‌چیز را گردن قضا و قدر می‌اندازید. ممکن است بخواهید تسلیم بشوید چون معتقدید زندگی عادلانه نیست. احتمالاً ترجیح می‌دهید به شکست اعتراف کنید و با خود بگویید که استقامت کردن بیهوده است چون بعید است شرایط فعلی بهتر شود.

اما این تصور غلط است. شرایط همیشه تغییر می‌کنند. و اغلب این تغییر نتیجه اقدامات خود ماست. اوضاع استرس‌زا بسته به اینکه چگونه به محرک‌های استرس دار واکنش نشان می‌دهیم، ممکن است شدیدتر یا آرامتر شوند. اوضاع ناراحت‌کننده هم می‌توانند بدتر یا بهتر شوند که آن هم بستگی به نوع واکنش ما به محیط اطرافمان دارد.

وقتی‌که در برابر اوضاع دشوار از لحاظ ذهنی انعطاف‌پذیر هستید، قادرید آنها را تحمل کنید و مطمئن باشید که پاداش این تصمیم­تان، بهتر شدن بی چون و چرای شرایط خواهد بود.

فایده 4- مدیریت بهتر استرس

استرس زمانی به وجود می‌آید که منتظر عواقب یک موضوع، چه واقعی و چه حسی، هستیم. به عبارتی دیگر، استرس از آنجا ناشی می­شود که می‌دانیم کارهایی که انجام می­دهیم ریسک بالایی دارند. پس اگر ضعیف عمل کنیم، اتفاق بدی خواهد افتاد.

مثلاً، فروشنده ­ها باید آنقدر که برایشان مشخص شده بفروشند وگرنه شغل و درآمدشان در خطر از دست رفتن قرار می­گیرند. آتش­نشان­ها باید کارشان را به بهترین شکل انجام دهند وگرنه ممکن است مردم جانشان را از دست بدهند. ورزشکاران باید در سطح بالایی عمل کنند درغیر اینصورت رقیب­شان از آنها پیشی خواهد گرفت.

قدرت ذهنی این امکان را فراهم می­کند که بتوانید فشار را تحمل کنید. به جای آنکه در مقابل آن سر تسلیم فرود بیاورید، می‌توانید در آن شرایط شکوفا شوید. محکم بودن­تان باعث می­شود در اوضاع پر استرس، با انگیزه، خوش­بین، و مطمئن به خود باقی بمانید.

فایده 5- آسیب‌پذیری کمتر در مقابل تردید

هیچ‌کسی نمی­تواند به طور کامل از تردید به خود فرار کند. حداقل یک نفر را به من نشان دهید که همیشه خوددار به نظر می‌رسد، حتی تا سرحد تکبر، و من هم به شما کسی را نشان می­دهم که گهگاه (و شاید حتی مرتب) خودش را سبک و سنگین می­کند.

همه ما دچار تردید به خود می­شویم. با خود فکر می­کنیم که آیا می­توانیم رقابت ثمربخشی داشته باشیم. از خودمان می­پرسیم که آیا به اهدافمان می­رسیم. حتی بدترین سناریوها را هم از خیال می­گذرانیم و به منتقدهای درونی­مان اجازه می­دهیم اعتماد به نفس­مان را با خاک یکسان کنند.

لازم است بدانید که سرسختی ذهنی، تردید به خود را حذف نمی‌کند. بلکه، مانع آن می­شود که عملکردمان خراب شود. به ما این فرصت را می­دهد که بدانیم هرچند احتمال شکست هم وجود دارد، ترس از آن بیشتر بخاطر عدم اعتماد به نفس است تا شواهد قطعی. احتمال رخ دادن موفقیت بیشتر از حرف­های کنایه آمیز منتقد درونی­تان است.

فایده 6- شفافیت بیشتر درباره قصد و هدف‌تان

زمانی که دلیل انجام کاری را نمی­دانید برخورد با شرایط دشوار سخت است. واقعاً مشکل است که وقتی هنوز برای­تان روشن نیست چرا دارید اینقدر تلاش می­کنید، انگیزه اقدام کردن را در خودتان حفظ کنید.

به عنوان مثال، تصور کنید چندین ماه است که دارید دنبال کار می‌گردید. هیچ سرنخ امیدوار‌کننده­ای وجود ندارد و پس اندازهایتان هم دارند کم کم آب می­شوند و به وضعیت خطرناکی می­رسند. در این شرایط مأیوس شدن خیلی آسان است. مدام وسوسه می­شوید که تسلیم شوید. این قدرت ناامیدی است به خاطر اینکه بر شکست تمرکز می­کند و کاری می‌کند که هدف جاری­تان در نظر شما تیره و تار شود.

اما وقتی که ذهن­تان قوی باشد، می­توانید بر دلایل تلاش­تان برای رسیدن به اهداف خود تمرکز کنید. کمتر مستعد بروز احساسات ناامیدکننده هستید به دلیل آنکه می­دانید چرا دارید کاری را انجام می­دهید. این آگاهی شما را باانگیزه نگه می­دارد تا با هر چالشی که در مسیرتان هست، رو در رو شوید.

فایده 7- بی‌باکی

ترس از ناشناخته­­ها یکی از متداول­ترین موانع در رسیدن به توانایی­های بالقوه مان است که به شکل­های گوناگونی ظاهر می­شود، اما یکی از آنها برای همه ما آشناست: زنگ خطری که از دورنمای به خطر افتادن­مان خارج از منطقه امن به صدا در می­آید.

انسانها ارزش بسیار زیادی برای آسایش و پیش بینی‌پذیری قائل هستند. ممکن است ادعا کنیم که دوست داریم طعم غافلگیری را بچشیم، ولی در حقیقت ما نتیجه عادات خود هستیم. ما از روتین­ها پیروی می­کنیم. این روتین­ها باعث می­شوند احساس راحتی و کنترل محیط اطرافمان داشته باشیم. به همین سبب، فکر امتحان کردن چیزی جدید ما را دو دل می‌کند. ما از ناشناخته­ها می­ترسیم.

سرسختی ذهنی این ترس را آب می­کند. این شجاعت را به ما می‌دهد که خارج از منطقه امن‌مان عمل و چیزهای جدیدی امتحان کنیم. به همین خاطر، فرصت رشد کردن و پرورش مهارت­های جدید و کسب دانش و بینش تازه به ما می­دهد.

فایده 8- توانایی پذیرش شکست (و یادگیری از آن)

شکست بخش گریزناپذیری از زندگی است. هر زمان که تلاش می­کنیم به چیزی برسیم احتمال شکست نیز در آنجا حضور دارد.

اکثر افراد خود را به آب و آتش می­زنند تا شکست نخورند. آنها شکست را به منزله اتهام به شخصیت و ارزش خود می­دانند. پس سعی می‌کنند هیچ ریسک و اشتباهی نکنند، حتی اگر انجام چنین کارهایی جلوی رشد شخصی و شغلی آنها را بگیرد. شکست، برای آنها غیر قابل قبول است.

انعطاف‌پذیری ذهنی نه تنها شما را آماده می­کند که شکست را به عنوان پیامد ممکن هر تلاشی بپذیرید، بلکه این امکان را فراهم می­کند که از اشتباهات­تان درس بگیرید. بجای آنکه شکست را به منزله قضاوت درباره شخصیت و ارزش خود بدانید، آن را فرصتی برای اقدام صحیح درجهت عملکرد بهتر در آینده می­بینید. در نتیجه، چشم انداز شکست دیگر هیچ قدرتی بر شما نخواهد داشت.

فایده 9- توانایی بیشتر برای به تأخیر انداختن خوشنودی

اگر حق انتخاب داشته باشیم، ترجیح می­دهیم همین الان خوشنودی را تجربه کنیم تا بعداً. این طبیعت انسان است.

مشکل اینجاست که این تمایل ذاتی گاهی عواقبی منفی به دنبال دارد. ما را ترغیب می­کند که از اهدافمان دست بکشیم فقط به این خاطر که بیش از حد نیازمند تلاش هستند. همچنین کاسه صبرمان را لبریز می­کند و کنترل وسوسه‌هایمان را کاهش می­دهد چرا که بردباری را نوعی رنج بیهوده تلقی می­کنیم. همچنین ما را در مسیر رسیدن به هدف دلسرد می‌کند تا سخت تلاش نکنیم زیرا که لذت فعلی و حاضر وسوسه کننده­تر است.

قدرت ذهن توانایی شما برای به تأخیر انداختن این خوشنودی را چند برابر می‌کند. شما دیگر تحت امر محرک‌هایتان نیستید. حالا دیگر می‌توانید دربرابر وسوسه‌هایی که شما را احاطه کرده‌اند مقاومت کنید و انرژی و توجه تان را وقف سعی و تلاشی بکنید که وعده دریافت پاداش بزرگتری را در انتهای مسیر می‌دهند.

فایده 10- تمایل برای کنار آمدن با شرایط

ما انسانها مایل هستیم که به چیزهایی بچسبیم که باعث شده­اند رنج روحی بکشیم، مثلاً اشتباهی که عواقب وحشتناکی به دنبال داشتند، بی‌اعتنایی‌هایی که دیگران به ما کردند، و تصمیمات تأسف­آوری که مربوط به گذشته­های دورمان است. چنین چیزهایی گاهی کم کم ما را تعریف می‌کنند و بخشی از هویت ما می­شوند که در این صورت، آرامش و اعتماد به نفس درونی که درهرحال می­توانستیم تجربه­شان کنیم را از چنگ­مان می‌ربایند.

زمانی که سرسختی ذهنی را در خود ایجاد کنید، تمایل­تان برای رها کردن بعضی مسائل بیشتر می­شود. بجای اینکه غرق در دردها و تأسف­های گذشته بشوید، آنها را پلکانی برای رشد بی وقفه خود می­بینید. هر اشتباه درسی می­شود برای بینش بیشتر. هر توهینی فرصتی می‌شود برای پرورش روابط با ارزش. هر تصمیم تأسف­بار تبدیل به شانسی می­شود برای بررسی مجدد قصد و نیت­تان و اطمینان از اینکه همگام با ارزش­هایتان هستند.

ساسان جعفرنیامشاهده نوشته ها

Avatar for ساسان جعفرنیا

مشاور، مجری و مدرس کسب و کار اینترنتی دیجیتال مارکتینگ، فروشگاه اینترنتی، طراحی و بهینه سازی سایت سئو، توسعه دهنده سایت های شرکتی، فروشگاهی، اداری، خبری، آموزش آنلاین، رزرواسیون هتل و تور، اخذ نماد اعتماد الکترونیکی و درگاه بانکی، متخصص در صنعت چاپ و نشر کتاب، تهیه طرح های اقتصادی و توجیهی.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *