سرسختی ذهنی در مواجه با ناملایمات

سرسختی ذهنی در مواجه با ناملایمات


 سرسختی ذهنی در مواجه با ناملایمات

سختی­ ها بخشی از زندگی هستند. حتماً تا حالا برایتان پیش آمده که زمانی اوضاع به قدری بهم ریخته که فکر کردید حتماً سرنوشت با شما سر دشمنی دارد. غیرمنصفانه، ناخوشایند، و تقریباً همیشه غیرمنتظره هستند. در طی این مدت، آمادگی ذهنی، تاب آوری احساسی، کنترل وسوسه و حفظ متانت در این شرایط سخت در بوته آزمایش قرار داده می‌شوند.

همه ما تا به حال بحران­هایی را تجربه کرده­ایم. در آینده نیز احتمالاً باز هم تجربه خواهیم کرد. زندگی همین است.

اما خبر خوب این است که ناملایمات باعث قوی­تر شدن ما می‌شوند، همانطور که حرارت شدید فولاد را آبدیده­تر می‌کند. اما برای آنکه از این فرایند پرفشار و ناامیدکننده بیشترین بهره را ببریم، باید با اعتماد به نفس، شجاعت و وقار به استقبال ناملایمات برویم.

این موضوع به قدرت اراده افراد مربوط نمی‌شود چرا که آن منبعی بسیار محدود است که هنگامی که در شرایط دشوار به آن تکیه می‌کنیم به سرعت تمام می‌شود. در حقیقت، این مسأله درباره شخصیت افراد است. برای تبدیل شدن به فردی با سرسختی ذهنی لازم است همواره درباره خودمان صادق باشیم، به روشنی از تعهدات و اعتقادت خود آگاه باشیم و مایل باشیم با طرز فکری مثبت با شرایط دشوار روبرو شویم.

سرسختی ذهنی در مواجه با ناملایمات
سرسختی ذهنی در مواجه با ناملایمات

چگونه در مواجهه با ناملایمات از مفهوم مقاومت نامحدود بهره ببریم

هرچند که ممکن است فقط تعداد کمی از افراد بتوانند به اندازه سربازان فنلاندی از خود مقاومت، طاقت، و شجاعت نشان بدهند، اما همه ما می‌توانیم از این مثال برای رشد خود کمک بگیریم، از این طریق که ما هم با همان نگرش با دشواری‌های اجتناب ناپذیر زندگی برخورد کنیم. می‌توانیم چالش‌هایی که با آنها روبرو می‌شویم را بپذیریم، خودمان را برای آنها آماده کنیم و متعهد شویم که آنها را شکست می‌دهیم. درس دیگری که می‌توانیم بگیریم این است که حتی زمانی که همه احتمالات علیه ما هستند، باز هم شجاعت و مثبت‌نگری خود را حفظ کنیم.

در ادامه چند راهکار هم­راستا به مفهوم مقاومت نامحدود ارائه شده است.

نخست، اجازه ندهید شرایط شما را از پا درآورند. البته مسلماً گفتنش راحت­تر از انجام دادنش است. بعضی شرایط، مانند تشخیص سرطان، به قدری ناراحت­کننده و ناخوشایند هستند که تقریباً غیر ممکن است همان ابتدا احساس نکنید که در هم شکسته شده­اید. اما اگر بتوانید با موفقیت کنترل ذهن­تان را هنگامی که زیر بار سنگین مشکلات احساس فشار می‌کنید مجدداً به دست بگیرید، قطعاً بسیار بهتر قادر خواهید بود با موانعی که سر راه­تان هستند برخورد کنید.

دوم، خود را متعهد کنید که اقدامی انجام بدهید. البته اینکه قبل از هر واکنشی بدانید در چه شرایطی هستید نیز به سهم خود مهم است. انجام این کار نیازمند تفکر عمیق است اما در نهایت باید اقدام کنید. هر چند که زندگی غیر قابل­پیش­بینی و عواقب اعمال و تصمیمات­تان نامشخص است، باید طرز فکر اقدام گونه اتخاذ کنید. این نوع طرز فکر کم کم شجاعت شما را افزایش می‌دهد تا بدون آنکه محدودیت­هایتان شما را فلج کنند، قادر باشید با چالش‌ها روبرو شوید.

سوم، هر روز تاب آوری ذهنی را تمرین کنید. ما روزانه در محاصره موانع کوچک در می‌آییم، هر چند که هیچ کدام به تنهایی زندگی ما را دستخوش تغییر نمی‌دهند. از این موانع کوچک می‌توان مثال­های زیر را زد: در مسیر رفت به فرودگاه با ترافیک مواجه می‌شوید یا موقع خرید کیف پولتان را گم می‌کنید. واکنش ما به این چالش‌ها، چه درست باشد چه نادرست، ذهن‌مان را تربیت می‌کند. بنابراین، اگر هر زمانی که با بدبیاری روبرو می‌شویم تاب آوری ذهنی را تمرین کنیم، اراده و مقاومت خود را تقویت می‌کنیم.

چهارم، مشکلات را پیش‌بینی کنید. این کار نه تنها فرصت آمادگی برای آنها را به ما می‌دهد، بلکه این آمادگی با اطمینان به توانایی خود در غلبه بر مشکلات همراه خواهد بود. تصور کنید یک سرباز ارتش فنلاند در سال 1939 هستید. خطر جنگ حتمی است. هوا سرد و کشنده است (40- درجه سانتی‌گراد). منابع­تان محدود است و عجیب آنکه شما را بیشتر از یک نفر به شمار می­آورند. با پیش بینی این مشکلات، همراه با صدماتی که از آنها وارد می‌شود، می‌توانید دست به اقدام هدفمند و مطمئن بزنید تا شانس خود را افزایش دهید.

جمع‌بندی

اینکه از طرز فکر مقاومت نامحدود پیروی کنید به معنی این نیست که نقاط ضعف خود را نادیده بگیریم. همچنین نباید چنین برداشت کنیم که هنگام مواجهه با شرایط سخت و حل نشدنی، باید شجاعت ظاهری و دروغی به خرج بدهیم. برعکس، دارا بودن طرز فکر مقاومت نامحدودچنین می­طلبد که بدانیم در چه شرایطی هستیم، گزینه­های خود را ارزیابی کنیم، و قاطعانه اقدام کنیم تا به نتیجه دلخواه خود برسیم. قبول که بعضی چیزها مطابق میل ما پیش نمی­روند، اما باید متعهد باشیم که باز هم با قدرت پیش می‌رویم.

تمرین 4

در دفتر سرسختی ذهنی خود بنویسید که معمولاً چگونه به هر مشکل غیرمنتظره­ای واکنش نشان می‌دهید. آیا غرق در دلسوزی برای خود می‌شوید (مثلاً به خودتان می‌گویید: “چرا همیشه برای من اتفاق می‌افتد؟“) یا منتقد درونی‌تان به شما می‌گوید که تسلیم شوید؟ یا اینکه احساس می‌کنید مجبور هستید مسائل پیش­آمده را نادیده بگیرید یا از آنها دوری کنید؟ شاید هم به خاطر شک و تردید و ترس از شکست دست به اقدام نمی‌زنید و مدام آن را عقب می­اندازید؟ آیا فوراً احساس درماندگی و خشم می‌کنید که چرا زندگی عادلانه نیست؟

یا برعکس، بدون معطلی آستین­ها را بالا می­زنید و ذهن خود را آماده می‌کنید که با مشکلات، هرچه که هستند، برخورد کند؟

این تمرین خلق و خوی فعلی شما را در برابر ناملایمات آشکار می‌کند. به یاد داشته باشید که اینکه چگونه امروز به موانع واکنش نشان می‌دهید، هیچ خجالتی ندارد. از آن گذشته، هدف این راهنمای عملی این است که به تدریج عکس­العمل و رفتار خود را هنگام سخت شدن زندگی تغییر دهید. همانطور که قبلاً شرح دادیم، تحقق آن مسیری طولانی است. هدف این تمرین فقط این است که در حال حاضر طرز فکر خود را بازسازی کنید.

زمان لازم: 10 دقیقه.

 

ادامه دارد …

برگرفته از کتاب سرسختی ذهنی

 

کتاب سرسختی ذهنی
کتاب سرسختی ذهنی

ساسان جعفرنیامشاهده نوشته ها

Avatar for ساسان جعفرنیا

مشاور، مجری و مدرس کسب و کار اینترنتی دیجیتال مارکتینگ، فروشگاه اینترنتی، طراحی و بهینه سازی سایت سئو، توسعه دهنده سایت های شرکتی، فروشگاهی، اداری، خبری، آموزش آنلاین، رزرواسیون هتل و تور، اخذ نماد اعتماد الکترونیکی و درگاه بانکی، متخصص در صنعت چاپ و نشر کتاب، تهیه طرح های اقتصادی و توجیهی.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *